Je eigen Sauna

Een sauna aanschaffen

Wanneer je een sauna wilt kopen, zij er in principe drie opties. We kennen de originele Finse droge sauna waarin een (plafond)temperatuur van minimaal 80 graden Celcius heerst, een infraroodlichtcabine (infrarood-sauna) waarbij de warmte wordt opgewekt door infraroodstralers, en een sauna die wat lager van temperatuur is maar waar extra stoom ingebracht wordt. Alle vormen van sauna hebben voor en nadelen. Wij leggen ze u graag aan uit.

Bel of mail mij voor een vrijblijvende kennismaking. Ik verheug mij er al op. Vanuit Oldemarkt in de kop van Overijssel leveren en sevicen wij in heel Nederland.

Voorproefje? Bekijk hier onze baden.

Tommy Groen.

Een klein saunalesje


Waarom moet een droge Finse sauna zo heet zijn?

Een intensieve diepe opwarming van het lichaam is voorwaarde voor een effectief saunabad. Zodra het houten plafond en de bovenkant van alle wanden een temperatuur bereikt heeft van 80 graden Celsius straalt het hout een stralingswarmte uit die tot diep in de huid kan doordringen. Een nog hogere temperatuur is dus nog effectiever. Natuurlijk is er ook een grens. Temperaturen boven de 100 tot 115 graden Celsius gaat eigenlijk voor iedereen te gek worden.

Waarom is het zitten of liggen in een sauna van 90 graden Celsius gewoon lekker?
Omdat de lucht in de Finse sauna erg droog is (5 tot 20% relatieve luchtvochtigheid) kan de lucht vrijwel geen warmte geleiden. In de hete droge lucht kun je goed zweten en het zweet kan makkelijk verdampen. Samen maakt het dat je zonder problemen 10 tot 15 minuten in de saunawarmte kunt zitten of liggen en dat het nog fijn is ook!

Moet ik onder of boven in de sauna gaan zitten of liggen?
Warme lucht stijgt waardoor het beneden in de sauna minder warm is dan bovenin. Toch is het voor een optimale opwarming beter om bovenin de sauna plaats te nemen. Het beste is zelfs om te liggen op de bovenste bank. Als het je na een minuut of acht op de bovenste bank te warm gaat worden kun je lager nog wat na zweten. Overigens is die minimaal acht minuten een ongeschreven saunaregel voor volwassenen. Kinderen kunnen ietsje korter in de sauna verblijven. Het maximum geeft jouw eigen lijf prima aan. Verlaat de sauna als je het niet meer als prettig ervaart. Dat is voor iedereen anders.        

Hoe zit het dan met een infrarood-sauna?
In een infraroodsauna of infraroodcabine wordt je lichaam d.m.v. infraroodstralers verwarmt. Eigenlijk stralen de elektrische stralers een vergelijkbare stralingswarmte uit dan het hout van een hete Finse sauna. De omgevingstemperatuur is dus bij een infraroodcabine ondergeschikt. Wel is het belangrijk om goede stralers in te bouwen voor een optimaal een diep effect. Een terrasstraler voelt heerlijk warm maar werkt heel oppervlakkig. Goede stralers werken diep, tot zelfs net onder de huid, door.

En die minder hete sauna dan?
Dat werkt weer een tikkeltje anders dan de Finse sauna. Hier wordt de lucht vochtiger gemaakt en ontstaat er een combinatie van stralingswarmte, geleidingswarmte en zelfs condensatiewarmte. Een lagere temperatuur voelt daardoor heter. Eerlijkheidshalve moet ik ook zeggen dat de opwarming van het lichaam zelf iets minder intensief is dan bij de traditionele hete Finse sauna. Meestal wordt de temperatuur in deze sauna’s opgestookt tot 65 a 70 graden Celsius. Deze sauna’s kun je overigens wel heter stoken als je dat wilt. Dat is aan jezelf.


Sauna's, infrarood-sauna's en infraroodlichtcabines in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Kortom in heel Nederland!